Sretna Nova godina

2012-12-31-samostan-s-novaNa Novu godinu, prvi dan građanske godine, slavimo svetkovinu Svete Bogorodice Marije. Ova svetkovina nam želi još jednom skrenuti pozornost na božićno otajstvo. Svatko od nas na početku nove godine nosi u sebi snove i želje da ona bude bolja i uspješnija te bude određena vrsta prekretnice u našemu životu. Nama, vjernicima, svetkovina Svete Marije Bogorodice donosi poruku da ne započinjemo godinu sami, već s Bogom koji nam je došao u susret.

Također, ovaj prijelaz i izmjena stare s novom godinom je znak naše prolaznosti, svetosti i neponovljivosti vremena. Naša prolaznost u vremenu je nezaustavljiva i neumoljiva, ali ako postane sredstvo za postizanje neprolaznog i vječnog, tada nije "hod u prazno". Vrijeme je uvijek Božji dar. I ova nastupajuća godina 2013. jest darovano nam vrijeme.

Ne smijemo zaboraviti da je to vrijeme od Boga, ali i za Boga. Vrijeme nam je darovano za ispunjenje Božjeg plana. U tome nam je uzor Marija, Bogorodica koja prihvaća svojom riječju i životom Božji plan za nešto novo, ne samo u njezinom životu nego u cijelom čovječanstvu. Biti majka Božja i roditi Sina Božjega jest njezino poslanje u tom Božjem planu.

Povjerovala je i prepustila se vodstvu Božjeg duha. U ovoj novoj godini, po uzoru na svetu Bogorodicu Mariju, imajmo hrabrosti staviti svoje pouzdanje u Boga. Neka nas po svome Duhu vodi kroz ovo darovano vrijeme što je pred nama. Ujedno je na blagdan Marije Bogorodice, svjetski dan mira, kada smo pozvani razmišljati o miru, kako na globalnoj razini tako i na razini našeg osobnog života, ali također i moliti da nam taj mir podari naš Spasitelj.