Pepelnica i početak korizme

2013-02-14-naslovna-pepelnicaNa Pepelnicu, misu i obred pepeljanja u vjernicima ispunjenoj crkvi bl. Augustina Kažotića, predvodio je p. Marko Bijelić, župnik, a koncelebrirao p. Marinko Zadro, župni vikar. U prigodnoj propovijedi, župnik je između ostaloga rekao da korizmu moramo gledati u svjetlu Vazmenog otajstva.

Ona nas pripravlja za središnje otajstvo naše vjere: Isusovo uskrsnuće. Korizma je put od četrdeset dana koji nas vodi ka susretu s našim uskrslim Gospodinom Isusom Kristom, istaknuo je propovjednik i podsjetio kako su molitva, post i dobra djela odrednice korizmenog vremena koje nam pomažu ostvariti istinski susret s Bogom. Nadalje, p. Marko je rekao da molitvom uspostavljamo intenzivniju komunikaciju s Bogom i osluškujemo prije svega njegovu Riječ.

Korizma je mjesto susreta s Istinom našega postojanja: stvoreni smo i spašeni Božjom Ljubavlju, koja svoj vrhunac objave doživljava u križu i smrti Isusa Krista, a potvrdu u njegovom uskrsnuću, podsjetio je župnik. Naglasio je da kršćanska ljubav nije ništa drugo nego hod naše svakodnevnice u toj ljubavi.

Završavajući propovijed, propovjednik je rekao kako smo u korizmi pozvani ne samo prepoznati i postati svjesni te ljubavi, da smo ljubljeni i spašeni tom ljubavlju, nego i sami ljubiti istom tom ljubavlju, postajući slobodnima za drugoga i Drugoga. Na taj način, kroz ovu korizmu ćemo osnažiti svoju vjeru, jer snaga vjere se očituje u djelima ljubavi. Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja.